lørdag 28. april 2012

Litt QRP-kjøring fra terrassen.

Det er så fint vær i dag at jeg har flyttet K2'en ut på terrassen. Jeg har kjørt noen få kontakter i Helvetia-contesten pluss noen andre stasjoner som jeg har hørt rope CQ.
Jeg har også brukt dagen til å lage meg en ny halvbølgedipol for portabelt bruk. Denne gangen med en liten QRP-balun fra Hari som jeg hadde liggende.
Jeg har hengt dipolen opp mellom to fiskestenger og den ser ut til å fungere utmerket.




onsdag 25. april 2012

Ciampino og Roma.

DSC_0715

Det ble en liten svipptur på meg til Roma denne uken. På grunn av at 25 april er Italias frigjøringsdag fra den andre verdenskrig, og følgelig offentlig fridag, var det ikke så mye jobbing jeg kunne få gjort i dag, istedet ble det en svipptur ned til sentrum av Roma. Jeg fant meg en liten pizzasjappe med utsikt rett over gata til Coloseum og inntok en Pizza Diavolo og årets første utepils. Etterpå surret jeg litt rundt på måfå, like ved Coloseum ligger det en T-bane stasjon, og da jeg oppdaget at man kunne ta T-banen til Marconi, ja da måtte jeg selvsagt prøve det! Marconi viste seg å være en T-banestasjon under en gate som er oppkalt etter Guglielmo Marconi, med andre ord ikke så veldig spennende. Jeg hadde jo håpet på ett museum eller noe, men det var lite av det.

DSC_0717

T-bane billettene her i Roma er svært billige, for 1 € kan man ta toget så mye man vil innenfor en tidsperiode på 75 minutter, dette valgte jeg å benytte meg av og tok T-banen videre til EUR, ett forretningsområde litt utenfor sentrum med mange parker og storslåtte bygninger.

DSC_0711

Tilbake på hotellet tok det ikke lang tid før jeg var på luften med min Yaesu FT-817 og en Buddistick på balkongen. Utstyret ellers er en Elecraft t1 autotuner og MicroHAM USB Interface III.

Av alle ting fikk jeg samme rom nå som jeg hadde når jeg bodde her for 2 år siden, det var veldig fint syns jeg fordi rommet har en stor balokong og ligger i øverste etasje, slik at det er enkelt å sette opp antenner.

DSC_0713

tirsdag 24. april 2012

Diplom fra Scandinavian Activity Contest 2011.

DSC_0707

I dag ramlet det inn ett diplom i postkassen for min deltagelse i Scandinavian Activity Contest 2011 SSB. Jeg kom åpenbart på 2 plass i Norge og 3 plass i Scandinavia i QRP Multi Band klassen av totalt 5 deltakere i min klasse.  Ikke så veldig imponerende med andre ord, men moro likevel.

lørdag 21. april 2012

Antennemontering hos LA3HPA Geir.

DSC_0705

I dag har jeg, LA1DSA Jan Erik og LA9OSA Frank vært og hjulpet LA3HPA Geir med å montere hans SteppIR-antenne og reise antennemasten hans.

DSC_0699

På bildet ovenfor er vi nesten ferdige med å montere SteppIR-antennen, bare det siste elementet står igjen.

DSC_0700

Antennen er endelig ferdig montert og masten er klar til å reises.

DSC_0702

LA1DSA Jan Erik demonstrerer sitt portable oppsett.

Etter at masten var reist og alt var justert fyrte LA3HPA Geir opp grillen og spanderte pølser og snacks på oss. Jeg, LA1DSA Jan Erik og LA9OSA Frank viste frem vårt portable utstyr og hang opp tråder i alt som var av busker og trær og kjørte noen få QSO’er. LA1DSA Jan Erik brukte FT-857 med FC-40 tuner med pisk antenne og longwire, LA9OSA Frank brukte FT-857 og sin AlexLoop, mens jeg brukte min FT-817 og en halvbølgedipol.

Når vi hadde spist opp pølsene til Geir pakket vi sammen og drog hjem, mens Geir heiv seg foran radioen for å teste den nye antenna. Alt i alt har det vært en kjempefin dag med gode kamerater og masse radioprat!

søndag 15. april 2012

Vårens første fottur i Lillomarka.

DSC_0689

I dag var vi på årets første fottur i Lillomarka, det var litt snø igjen enda, men stort sett var det bart. Vi utnyttet det lille gløttet med sol som var på ettermiddagen, og det gikk akkurat, for vi var ikke før kommet hjem før regnet høljet ned!

DSC_0682

DSC_0687

Enkelte hadde det veldig travelt med å komme frem til Skredderudtjern, det var jo trossalt lovet kjeks!

DSC_0692

De etterlengtede kjeksene smakte veldig godt når vi var kommet frem til Skredderudtjern!

DSC_0693

På Skredderudtjerne er det fremdeles en god del is, men den er blitt såpass tynn at det ikke er mulig å gå på den nå.

torsdag 12. april 2012

LDG RBA-1:1 Balun.

P4120037

Her i vinter valgte jeg å benytte meg av et tilbud fra LDG Electronics om å få en gratis balun, jeg kunne velge mellom RBA-1:1 Current Balun, RBA-4:1 Voltage Balun og RU-4:1 Unun. Jeg valgte meg en RBA 1:1 balun siden jeg foretrekker å bruke dipolantenner.

Jeg kunne selvsagt ikke dy meg, men måtte åpne opp den nye balunen for å se hvordan den såg ut inni. Det viste seg at LDG Electronics hadde brukt samme design som jeg brukte på min 1:1 balun.

P4120038

P4120039

For å sammenligne LDG RBA-1:1 og min egen balun koblet jeg begge opp mot en 50 ohms dummyload og målte SWR med min miniVNA. Måleresultatene viste seg å være omtrent identiske.

VNA_120412_224050

VNA_120412_223914

tirsdag 3. april 2012

Hvordan oppdatere Facebook-statusen fra HF-radioen.

FacebookStatus

Med Winlink 2000 er det mulig å oppdatere Facebook-statusen sin fra en hvilket som helst HF-radio. For å kunne gjøre dette må man først komme i gang med Winlink 2000, her står det hvordan man kommer igang: http://www.winlink.org/GetStarted

Selv bruker jeg RMS Express og lydkortmodemet Winmor.

Når man er kommet igang med Winlink 2000, trenger man bare å sende en epost til sin personlige Facebook-publiseringsadresse. Det man ønsker å skrive på sin Facebook-status skriver man i subject feltet på eposten.

For å finne sin personlige Facebook-publiseringsadresse kan man logge seg inn på http://m.facebook.com/.
Litt nede på siden finner man dette vinduet:
Facebook1
Trykk på “Bilde”, da åpner det seg opp en ny side som ser slik ut:
Facebook2
På denne siden finner du din personlige publiseringsadresse.

ADVARSEL:
Du må ikke gi denne epostadressen til noen andre, for da kan hvem som helst publisere statusoppdateringer på Facebooksiden din!!

mandag 2. april 2012

På lufta fra Kvam.

P4020004

I dag fikk jeg endelig tid til å henge opp antennen slik at jeg kunne komme meg på lufta her fra Kvam. Med 30 cm nysnø og strålende sol var det ett alldeles nyedelig vær å henge opp antenner i. Antennen er bruker er den vanlige hjemmelagde feltwindomen min som jeg kan rulle opp på to spoler.

DSC_0668

Jeg hang windomen fra en diger bjørk og bort til mønet på låven, der monterte jeg en strømgjerdeisolator som jeg kunne henge antennen på og fra låven gjør antennen en liten sving bort til ett grantre. Svingen var nødvendig fordi avstanden mellom bjørka og låven var for kort til at jeg kunne henge windomen rett.

DSC_0669

Med en høyde på mellom 7 og 10 m over bakken syns jeg at jeg fikk en fin høyde på antennen. Det ser også ut til at antennen går ganske godt, ihvertfall med tanke på de få kontaktene jeg har rukket å kjøre med den hittil i påsken.

DSC_0671

Utstyret jeg bruker er:
Radio: Elecraft K2
Interface: microHAM USB Interface III
Antenne: Windomantenne

DSC_0672

Første kontakt ble en PSK-31 kontakt med RX6BH Alexandr i Russland, så kjørte jeg IK2YDM Dario i Italia også han på PSK-31, SV7JLA Mihalis i Hellas, også PSK-31 og så en PSK-125 kontakt med LU8EKC Daniel i Argentina. Kontakten med LU8EKC Daniel i Argentina ble forøvrig ny distanserekord for min Elecraft K2, LU8EKC befant seg i lokatoren GF05qn og jeg i JP54ve noe som betyr av avstanden mellom oss er ca. 12551 km. Det er ekstra moro med skikkelig DX når man kjører med både radio og antenne som man har bygd selv.