onsdag 15. mars 2017

70 MHz transverter.



 
 
I går ble jeg ferdig med min 70 MHz transverter fra http://transverters-store.com/ i Ukraina. Dette er en av de billigste måtene å komme seg på 4 m. Jeg kjøpte transverteren som byggesett, men man kan også kjøpe den ferdig bygd. I bygge settet følger det med et ferdig transverter kretskort, ett atenuator kretskort, en boks til å sette det inn i og noen ledninger og dekaler, samt de kontaktene man trenger.
 
Transverteren kan brukes på enhver 10 m radio og endrer frekvensen opp til 4 m ved å blande inn ett lokaloscillatorsignal på 42 MHz på sending og det motsatte på mottak. Transverteren har en utgangseffekt på noe i overkant av 10 watt.
 


Transverteren kom i en liten pappeske med alle delene.

Selve transverteren, den store transistoren til venstre er utganstrinnet.
 
Attenuatoren som sørger for å dempe 5watt signalet med 30 dB slik at transverteren ikke blir overstyrt.

Byggingen av transverteren gikk stort sett greit og tok ikke mer en en liten kveld, men man må lese instruksjonene nøye, for papirene som følger med er skrevet på ett utrolig dårlig engelsk, det er derfor ikke alltid så lett å forstå hva som menes. Det hjelper heller ikke at den ene siden var skrevet på ukrainsk eller russisk med kyrilske bokstaver.
 
Håper at det ikke står noe viktig der!

Transverteren under bygging.


Jeg har tenkt å bruke min Elecraft KX3 sammen med 4 m transverteren, ved å gå inn i menyene på KX3 kan man aktivere ett eller flere transverter bånd, som så vil opptre som om KX3 plutselig har fått nye bånd. Det er veldig greit, for da får man direkte frekvensutlesning på 70 MHz, og slipper å måtte regne om hvilken frekvens man er på.
 
Elecraft KX3 klargjort for 4 m.

 

Forsiden på transverteren.

 
Baksiden på transverteren med alle tilkoblingene.