torsdag 3. mai 2018

Brukeranmeldelse av YAESU FT-891


Yaesu FT-891 er en liten og hendig transceiver, det er arvtakeren til FT-857 og har omtrent samme størrelse som den. Men i forhold til FT-857 mangler FT-891 2 m og 70 cm, det er det sikkert noen som kommer til å savne, men det er nok ett fornuftig valg av Yaesu i disse tider, hvor stadig nye digitale tale modes gjør seg gjeldene på VHF og UHF. En HF-transceiver har rett og slett en mye lengre brukstid og blir ikke så raskt utdatert som 2 m/70 cm transceivere.  Utgangseffekten er 100 watt, og den har SSB, CW, AM og FM.  FT-891 er en ganske standard HF-transceiver bare i lite format, den er omtrent kjemisk fri for såkalte «bells and whistles» som man finner på så mange andre transceivere. Av den grunn blir også denne brukeranmeldelsen litt kortere enn de jeg skrev om ICOM IC-7300 og Yaesu FT-991.

Det mest iøynefallende med FT-891 er det store displayet og det store tuninghjulet på høyere side av displayet, på venstre side av displayet er det to kontroller, hvor den øverste er konsentrisk, den innerste er volumkontroll, mens den ytterste er RF gain eller squelch, avhengig av hva man har valgt i menyen. Den nederste kontrollen er en multikontroller som man bruker til en rekke forskjellige funksjoner, avhengig av mode, hvor man er i menyen osv. Jeg oppdaget ganske raskt at denne kontrolleren måtte jeg bruke ganske mye, man trykker den inn en kort stund for å komme til menyene, så snurrer man på den for å velge hvilken meny man vil ha, så trykker man på den igjen for å åpne den valgte menyen, så snurrer man på kontrolleren igjen for å gjøre endre i den valgte menyen, og så ett kort trykk for å gå ut av menyene.  Fordi nesten alt på FT-891 er menystyrt ender man opp med å bruke multikontrolleren svært mye.  Man har åtte knapper på toppen av kontrollhodet, inkludert AV/PÅ-knappen. Under displayet finner man 5 knapper. De 3 knappene i midten under displayet kan man programmere for å gi hurtigere tilgang til ofte brukte menyfunksjoner.

På baksiden finner man en jordings skrue, en firmwareoppdaterings-bryter, en miniDIN-kontakt for tilkobling av PA-trinn og tuner, en miniDIN-kontakt for tilkobling av lydkortbaserte digimodes, som f.eks. PSK31 og JT65, og for tilkobling til RTTY sending, en USB-tilkobling, en jackkontakt for tilkobling til fjernstyringspanelet FH-2 (ekstrautstyr) og ALC, en jackkontakt for tilkobling av morsenøkkel/paddle eller keyer, en jackkontakt for tilkobling av ekstern høyttaler og selvsagt antennekontakten og tilkobling til strøm.

Å slå på FT-891 var greit, men der stoppet det, å skifte bånd og mode viste seg å være hakket mer krøkkete enn jeg hadde sett for meg, etter å ha trykket og prøvd mange forskjellige ting, ble jeg nødt til å bite i det sure eplet og åpne manualen for å finne ut av det. Løsningen var ikke veldig vanskelig, men ikke særlig logisk, for å bytte bånd må man trykke på «Band/Mode» knappen, så langt, så greit, da dukker det opp en meny på skjermen, og så må man bruke tuninghjulet til å velge bånd, en ganske tungvint løsning, det burde holde med å trykke på «Band/Mode» knappen og så kunne man sirkulert gjennom båndene. For å skifte mode må man trykke og holde «Band/Mode» knappen inne til mode menyen kommer frem på displayet, og så må man bruke tuninghjulet for å velge mode, dette synes jeg også er tungvint. Men det stopper ikke der, skal man skifte mellom USB og LSB eller motsatt, kan man ikke gjøre det fra Mode-menyen, nei da må man inn i meny 11-07 og velge der, og den fungerer slik at man da velger at SSB skal være enten USB eller LSB for alle HF-båndene, eller man kan velge Auto som gjør at SSB blir LSB under 10 MHz og USB over 10 MHz. Stort sett fungerer jo dette greit, unntatt når det gjelder 60 m, som jo er ett USB bånd, selv om det ligger under 10 MHz. Jeg må ærlig talt si at dette er ett helt håpløst brukergrensesnitt, jeg aner ikke hva Yaesu har tenkt på når de mente at dette var en god løsning! For de som bruker 60 m mye er det heldigvis et triks som gjør at man slipper å gå inn i menyen for å skifte SSB til USB, og det er å lagre en eller flere frekvenser i 60 m båndet med USB, og så kan man hente frem frekvensen fra minnet og tune i fra minnet (såkalt Memory Tune). (Takk til LB3HC Marius og LA1DSA Jan Erik for tipset.) Når man har vendt seg til det mest idiotiske, nemlig at bånd og mode er menystyrte, er de andre menyene stort sett greie å bruke og ikke så mye verre enn det man finner på andre radioer. Men man må altså venne seg til at alt, absolutt alt gjøres fra forskjellige menyer. Og menyene er det mange av, det er ikke mindre enn 184 menyer gruppert i 18 grupper og 28 standard funksjoner fordelt på 3 sider, og det er også mulig å aktivere ende flere funksjoner.

FT-891 blir markedsført som en mobil transceiver, men personlig synes ikke jeg den er spesielt egnet til mobilt bruk, i hvert fall ikke dersom man skal bruke transceiveren når man kjører, jeg synes rett og slett at den blir for knotete å bruke når man kjører, men dersom man bare skal bruke transceiveren når bilen står stille, vil den selvsagt fungere helt fint.

Lyden på den lille innebygde høyttaleren er kraftig og klar, men noe komprimert, komprimeringen fremhever tale og gjør at selv svake signaler kan oppfattes klart og tydelig. Ved bruk av hodetelefoner var derimot ikke lyden like bra, lyden er plaget av mye sus og bakgrunnsstøy, og det blir slitsomt og irriterende å høre på i lengden. Dette synes jeg er litt skuffende, men det er lov å håpe på at enten Yaesu, eller noen andre snart kommer opp med en liten modifikasjon for å løse dette problemet.

På sending var lyden fin, det var ingen som hadde noe negativt å kommentere på lyden, jeg har også selv hørt flere andre FT-891 på lufta og jeg synes lyd var helt OK. Skulle man ikke være fornøyd med slik transceiveren låter fra fabrikken, har FT-891 en såkalt Three-Band Parametric Microphone Equalizer som gjør at man kan justere nivåene i nedre, midtre og øverste frekvensbånd, dette gir store muligheter for å kunne tilpasse TX-lyden til sin egen stemme.

Som nevnt har FT-891 en USB-kontakt på baksiden, denne kan man bruke for å kontrollere FT-891 fra PC’en. Dessverre har ikke Yaesu gjort som de gjorde på FT-991, hvor de også hadde ett innebygd USB-lydkort, dette gjør at for å kjøre digimode med FT-891 holder det ikke med en USB-kabel alene, slik som med FT-991, nei, man må i tillegg ha ett interface som man må koble til på RTTY/DATA-kontakten.  Man kan mistenke at Yaesu har utelatt USB-lydkortet fordi de ønsker å selge flere av sine SCU-17 interfacer, men det blir nå bare spekulasjoner.

FT-891 kan utstyres med antennetuneren FC-50, dette er en liten snerten antennetuner som kan skrues fast under FT-891, den får strøm og styres fra FT-891. Det er en smal sak å montere FC-50 tuneren av og på FT-891. Å tune FC-50 foregår selvsagt fra en meny, men for å lette tuningen er det mulig å programmere en av de 3 programmerbare knappen under displayet til å tune antennetuneren. FC-50 klarte å tune nesten alt jeg prøvde den på, i det hele tatt er FC-50 er god tuner, så lenge SWR er innenfor rimelighetens grenser. Har man behov for å tune ting FC-50 ikke klarer kan man skaffe seg den fjernstyrte tuneren FC-40, FC-40 kan med fordel monteres i fødepunktet på antennen, og skal klare å tune det aller meste. (Jeg fikk ikke anledning til å prøve FC-40.) Med noen meter antenneledning, og en ledning ned til ett jordspyd vil FC-40 kunne være god antenneløsning for mange som ellers har problemer med å sette opp antenner. En slik løsning kan gjøres svært anonym.

På mottak fungerer FT-891 fint, dens storsignalegenskaper kan selvsagt ikke konkurrere med de aller ypperste og dyreste transceiverne, men de er såpass bra at man fint kan leve med dem, og i hvert fall med tanke på prisen. I skrivende stund er FT-891 den billigste nye 100 watt HF-transceiveren på det norske markedet.

Klarer man overgangen til å måtte inn i en meny for å skifte bånd og mode kan man glede seg over at man får en god radio for en billig penge. Størrelsen gjør at FT-891 passer perfekt for folk som reiser mye og trenger å ha med seg en liten radio, displayet er også såpass stort at man fint kan bruke FT-891 hjemme, uten at man vil føle at radioen blir altfor liten. Med en liten switch-mode strømforsyning, FC-50 antennetuneren og FT-891 får man en potent og kompakt liten HF-stasjon man kan ta med seg på mindre DXpedisjoner eller andre situasjoner hvor plass er avgjørende.

Tusen takk til Permo for lån av FT-891!

Ingen kommentarer: