I dag var det IFIS 2012 static display hvor over 20 kontrollfly fra hele verden stod utstilt på flyplassen i Braunschweig. Flyet på bildet ovenfor var utsillingens desidert mest populære med lange køer hele tiden for å komme inn i flyet. For oss i Norwegian Special Mission var dette selvsagt veldig moro, siden dette er et av Piaggio P180 flyene vi har levert til italienske ENAV's Flight Inspection avdeling. I mai og juni 2010 fløy jeg på kryss og tvers i hele Italia med dette flyet. ENAV har laget en video der de forteller litt om sin Flight Inspection avdeling og sine kontrollfly. Man kan se videoen her.
Dette er Flight Inspection konsollet som NSM har levert til det norske kontrollflyet LN-NOA. LN-NOA er ett av de to kontrollflyene til Sundt Air.
Det norske Luftforsvaret var også tilstede med sitt kontrollfly.
Flight Inspection konsollet i Luftforsvarets kontrollfly, Luftforsvaret har ett mye enklere system enn hva man finner i de sivile norske kontrollflyene siden de bare kontrollflyr noen få millitære installasjoner. LN-NOA kan forøvrig også kontrollfly de millitære installasjonene i tilfelle det skulle være noe som forhindret Luftforsvaret fra å gjøre det selv.
Det største kontrollflyet på utstillingen var ATR 42 flyet til franskmennene.
Det minste kontrollflyet forsvant nesten ved siden av ATR'en. Flyet er en Diamond DA42 og var eid av Cobham.
Diamond DA42 har en moderne Garmin glasscockpit.
Operatørplassen for Flight Inspectoren var derimot ganske begrenset, etter bare 5 minutter i operatørsetet fikk jeg vondt i beina og er derfor svært glad for at jeg slipper å sitte der å jobbe på lange kontrollflyoppdrag.
Det tyske kontrollflyet er en Beech King Air 350, fargene er ikke spesielt pene, men er valgt slik for at flyet skal være lettere å få øye på av annen flytrafikk.
Det var interessant å se hvordan ting var løst i det tyske flyet, selv om installsjonen i det tyske flyet er en komersiell løsning såg det litt hjemmelaget ut i forhold til konsollene vi i NSM leverer.
Kontrollflyet til Serbia og Montenegro, også det en Beech King Air 350.
Det svenske kontrollflyet er en Beech King Air 200.
Svenskene har bygget alt samme selv og installsjonen bærer naturlig nok litt preg av det, men resultatet er slett ikke værst når man sammenligner med enklete av de kommersilee løsningene som er blitt levert.
Amerikanske FAA stilte med en Challenger 604, flyet ser ganske stusselig ut fra utsiden, men luksusen inne i flyet var av en helt annen klasse en hva man vanligvis ser i kontrollfly.
Det var heller ikke noe å si på cockpiten i FAA's Challenger, men FAA's pilot ble imponert når jeg fortalte om de tingene vi gjør automatisk i ENAV's Piaggio P180 som han måtte gjøre manuelt i FAA's fly.
Det greske kontrollflyet var nesten like luksuriøst som det amerikanske kontrollflyet, og det ble spøkt om at det var tyske skattebetalere som hadde betalt for dette flyet. Om akkurat det er riktig vet jeg ikke, men grekerne har visstnok mottatt betydelige EU-midler til dette flyet.