mandag 8. april 2019

Minitest av LINEAR Amp GEMINI HF‐1K




Etter testen av ACOM 1200S i Amatørradio nr. 3 – 2018 ble jeg kontaktet av Laurynas Paukste (LB1RH) med tilbud om å låne hans nye PA-trinn fra LINEAR Amp.  Effekttrinnet heter LINEAR Amp Gemini HF-1K og er ett transistortrinn på 1kW.
Førsteinntrykket av trinnet når jeg pakket det ut var at det er gedigent! Det er kjempesvært! En god del større enn ACOM 1200S, og faktisk så stort at jeg ikke hadde plass til det i den lille shacken min, så under testen måtte jeg sette opp trinnet på gjesterommet, der har vi ett skrivebord hvor det er god plass til trinnet. Utseendemessig er designet rent og uten noe overflødig pynt, på fronten er det kun en AV/PÅ-knapp og en liten trykkfølsom skjerm.

På baksiden er det litt mer, der er det en kontakt for 230 VAC (egentlig for 100-260 V, 50-60 Hz), en sikringsholder, en jordskrue, en 0 dBm utgang (mer om den senere), 3 antennetilkoblinger, tilkobling til transceiveren, PTT-tilkobling og en LAN-tilkobling for fjernstyring av effekttrinnet. Vekten er heldigvis ikke like gedigen som størrelsen på trinnet, den er på 19 kg og dermed slik at de fleste klarer å flytte det uten for store problemer.
LINEAR Amp Gemini HF-1K er ett nesten helautomatisk 1 kW PA-trinn med 2 stk. NXP BLF188XR LDMOS transistorer i utgangen, trinnet går på alle amatørbånd fra 600 m til og med 6 m. For å kunne brukes på 600 m må man bruke ett eksternt lavpassfilter, og effekten på 600 m er redusert til litt over 400 watt. Ved bestilling må man velge hvilket inngangsnivå man vil ha, man kan velge mellom 5 watt, 10 watt og 50 watt for full utgangseffekt. Man må også velge om man vil ha N-kontakter eller UHF-kontakter, dersom man vil kan man velge å ha forskjellige kontakter til transceiveren og på hver av de 3 antennetilkoblingene. Trinnet har ikke noen form for RF-sensing, slik at man er nødt til å nøkle trinnet med en kabel tilkoblet PTT på transceiveren. Formatet er standard, slik at trinnet blir nøklet når senterpinnen på phono-kontakten blir lagt til jord slik som på de aller fleste andre effekttrinn. Trinnet finner selv ut av sendefrekvensen og velger riktig bånd bare ved ett lite knepp på mikrofonens PTT-bryter.  I det hele tatt er oppsett av trinnet svært enkelt, og det er ikke mye som kan gå galt når man kobler det opp.

For å konfigurere Gemini HF-1K benytter man den lille trykkfølsomme skjermen, konfigurasjonen er ganske selvforklarende, for hvert bånd velger man hvilken av de 3 antennene man skal bruke, og det er det. Man velger bånd, trykker på antenne A, B eller C avhengig av hvilken antenne man vil bruke på det aktuelle båndet, velger neste bånd og antenne, og så videre inntil man har satt opp alle båndene, hele konfigurasjonen tar kun ett par minutter. Man justerer effekten ut av trinnet ved å regulere effekten man sender inn i trinnet. Trinnet jeg lånte var satt opp slik fra fabrikanten at det ga full effekt ved 10 watt inn, da jeg senket effekten til 5 watt fikk jeg ca. 550 watt ut av trinnet.



Under drift viser skjermen utgangseffekten, strømmen i utgangen, SWR, temperaturen på utgangen, bånd, valgt antenne og om trinnet sender eller mottar.
Den trykkfølsomme skjermen fungerer helt fint, den responderer akkurat som forventet når man trykker på den, men skjermen er også det eneste ankepunktet jeg har på Gemini HF-1K, den er nokså blass og kan være vanskelig å se fra enkelte vinkler, noe stort problem er det ikke, men jeg mener absolutt at LINEAR Amp burde ofret litt mer tid på skjermen, trolig er det bare en finjustering av kontrasten som skal til.
Ifølge produsenten takler Gemini HF-1K QSK på minimum 50 WPM.
Gemini HF-1K er beskyttet mot for høy effekt inn i trinnet, for høy SWR og for høy temperatur og skal dermed være godt beskyttet mot det meste.
Gemini HF-1K er utstyrt med et lavt nivå 50 Ω signalutgang merket 0dBm på bakpanelet. Dette er en avtapning av signalet på RF-utgangen fra forsterkeren og kan brukes til å overvåke signalkvaliteten med et oscilloskop, spektrumanalysator eller lignende eller som en predistortion-utgang for SDR-transceivere. Nivået er satt til 0dBm for 100W utgang. Dette nivået har fabrikanten valgt fordi det passer med predistortion inngangen på ANAN SDR-transceiverne. For å unngå at det oppstår problemer med retningskobleren i forsterkeren må 0dBm-utgangen termineres i en 50 Ω belastning når den ikke er i bruk. En 1 watts dummyload til det formålet følger med effekttrinnet når man kjøper det.
Som nevnt tidligere er betjeningen av Gemini HF-1K svært enkel, av den grunn er også bruksanvisningen svært enkel, den er på kun 12 sider, og forklarer på ett enkelt og forståelig engelsk hvordan trinnet fungerer.

Gemini HF-1K kan fjernstyres via en Ethernet port på baksiden, jeg hadde ikke tid til å prøve dette, men ifølge Laurynas (LB1RH) fungerer dette helt problemfritt, software kan man laste ned gratis fra LINEAR Amp sine hjemmesider: http://www.linamp.co.uk/
Med softwaren kan man fjernstyre effekttrinnet over internett, siden det benyttes en helt vanlig Ethernet tilkobling trenger man ikke å ha noe spesiell interface mellom trinnet og internettrouteren, her er det bare å koble på og konfigurere trinnet og softwaren. Softwaren viser den samme informasjonen som man kan se på den trykkfølsomme skjermen, i tillegg gir softwaren mulighet til å laste opp ny firmware til effekttrinnet.
Mitt inntrykk etter å ha brukt LINEAR Amp Gemini HF-1K en stund er at det er svært robust.
At Gemini HF-1K er ganske altetende når det kommer til spenningsforsyningen (100 volt til 260 volt) gjør at effekttrinnet kan være aktuelt for mange som drar på DXpedisjoner, men med sine 19 kg og en størrelse på 38 cm x 39 cm x 23 cm vil det nok bli i største laget for mange DXpedisjoner.
Selv om dette kun ble en kort test av Gemini HF-1K mener jeg at jeg har fått en ganske godt grunnlag til å kunne konkludere med at Gemini HF-1K trolig vil være ett solid og driftssikkert effekttrinn i mange, mange år. Gemini HF-1K er bygd som en stridsvogn, selv om det langt fra er blant de tyngste effekttrinnene på markedet, er trinnet ganske tungt når man tar i betraktning at det er en switch-mode strømforsyning som sitter i det. At det sitter en switch-mode strrømforsyning i Gemini HF-1K er ingen grunn til bekymring for de som måtte være redde for støy, jeg kunne på ingen måte høre noe støy fra effekttrinnets strømforsyning. Trinnets robusthet bør gjøre det velegnet for seriøs DX og contestkjøring. Den massive kjøleribben, og det faktum at det har 2 stk. LDMOS transistorer gjør at trinnet burde egne seg svært godt for seriøs contestkjøring.

Tusen takk til Laurynas Paukste (LB1RH)som velvillig lånte meg Gemini HF-1K og som velvillig delte sine erfaringer med trinnet.