tirsdag 21. november 2023

Nytt display til multimeteret Agilent U1253A.

Displayet på favoritt multimeteret mitt, et Agilent U1253A, har vært defekt en stund, men i dag kom endelig den nye displaymodulen. 
3 skruer for å åpne opp baksiden av multimeteret, så 2 skruer for å skru løs innmaten fra fronten, og så 4 skruer for å løsne displaymodulen, bytte den og så skru multimeteret sammen igjen, og så var det som nytt igjen.

Baksiden av displaymodulene, den nye til venstre og den originale til høyre.
Baksiden av displaymodulene, den nye til venstre og den originale til høyre.

tirsdag 17. oktober 2023

På lufta fra Bardufoss med QDX.

Ny jobbreise til Bardufoss, denne gangen har jeg tatt med meg QRP Labs QDX Digital Transceiver. Den er jo så liten at man alltid får plass til den. Antennen er også mye bedre denne gangen, jeg bruker stang til fugleskremsel fra Biltema, den er 7 m lang og ganske solid. På den har jeg festet en ca. 7 m lang 0,75 mm² ledning, og 2 radialer, en til hver side på ca. 10 m med 0,75 mm² ledning, også den Biltema. Det hadde vært fordelaktig med flere radialer, men det er bare plass til 2 der antennen står nå.
Denne antennen tuner jeg med Elecraft T1 tuneren.
Første QSO var med en tysker ca. 2000 km unna, så jeg gikk ihvertfall ut. Jeg kjørte 10 QSO'er med dette oppsettet i går kveld.


tirsdag 10. oktober 2023

QRP Labs QDX Digital Transceiver

I kveld har jeg bygd meg en ny transceiver, en QRP Labs QDX Digital Transceiver.
Dette er som navnet tilsier en transceiver som bare fungerer på digitale modes, og ikke alle digitale modes heller, kun digitale modes som bruker tonemodulering. Den fungerer ikke på SSB, CW eller andre modes som bruker faseskift,  frekvensmofulering eller amplitudemodulering. I teorien kunne den fungert på CW, men den har ikke de nødvendige kretsene for å redusere nøkkelklikk. 
QDX finnes i 2 utgaver, en for 80, 60, 40, 30 og 20 m, og en for 20, 17, 15, 12 og 10 m. Man kan kjøpe den som byggesett eller ferdig bygget.
Se forøvrig https://www.qrp-labs.com/QDX.html for flere opplysninger.
QDX er bygd spesielt for å brukes med WSJT-X og de digitale modene som finnes der. 
Utgangseffekten er ca. 5 watt. Størrelsen er omtrent som 2 vanlige fyrstikkesker.
Hele transceiveren får plass på et lite kretskort og består av en SDR mottaker, en tonesender, en microcomputer og et USB interface med innebygget lydkort og serieport.
Jeg har bygd modellen for 80, 60, 40, 30 og 20 m.
QDX er enkel å bygge, det vanskeligste er å vikle spolene, men heller ikke det er spesielt vanskelig, og byggeveiledningen (som man må laste ned fra nettet) er svært detaljert.
Første QSO var med PD3Q på 20 m.
Som man ser på www.pskreporter.info nådde jeg det meste av verden etter få minutter på 20 m. Ikke så verst med bare 5 watt.
QDX sammen med en vanlig fyrstikkeske.




søndag 8. oktober 2023

QRV fra hytta.

I helgen har jeg vært på hytta og kjørt litt radio. Jeg har kjørt over 80 QSO'er og det har vært mye fin DX og jeg har hatt kontakt med alle kontinenter. Særlig på de høyere HF-båndene har det vært bra forhold. Jeg har kjørt mest FT-8.
I tillegg til HF har jeg vært litt aktiv på de lokale 2 m repeaterne. 
Utstyret har vært Elecraft K2 transceiver og antennen har vært en enkel 9 m høy vertikalantenne med 12 radialer. Antennen ble tunet med den innebygde antennetuneren i K2.
Den klarte å tune antennen på alle bånd fra 80 m til 10 m.

tirsdag 3. oktober 2023

QRP fra Bardufoss.

Jeg pleier å si at det går an å komme seg på lufta for alle, bare viljen er til stede. Og så hjelper det selvsagt med en god tuner og litt ledning.
Jeg hadde glemt Buddistick antennen min, men på det lokale byggevarehuset fikk jeg tak i litt ledning som jeg slengte ut vinduet og opp i takrennen og inn igjen, slik at den dannet en slags loop. Jeg tror det offisielle navnet på antennen er "crappy loop". Hi! :-)
Men selv med mye lokal støy og antennen kun ca. 3 m over bakken på det høyeste fikk jeg kjørt QSO'er med hele Europa på 30 m og 20 m.
Kartet viser hvor jeg ble hørt. De gule er 20 m og de grønne er 30 m.