"GPS and Amateur Radio" av W4WCF Walter Fields er den siste boken i samlingen. Boken er en enkel og grei innføring i GPS teknologien og hvordan GPS virker med praktiske eksempler. Boken tar også for seg litt om Geocaching og selvsagt APRS.
torsdag 24. april 2008
onsdag 23. april 2008
VHF Digital Handbook.
For å lære litt mer om APRS og D-STAR så bestilte jeg denne boken, VHF Digital Handbook, med en gang den ble sluppet. Fra før av har jeg HF Digital Handbook som også er skrevet av WB8IMY Steve Ford. Begge bøkene er velskrevet og lettfattelige og fungerer som glimrende innføringer i digital amatørradio. Jeg kan anbefale begge bøkene til alle som er interessert i en innføring i de digitale modene som benyttes av radioamatører på HF og VHF.
tirsdag 22. april 2008
ARRL Field Day T-skjorte 2008.
I går fikk jeg T-skjorten jeg har ventet på en stund nå, nemlig ARRL sin Field Day T-skjorte for 2008. Jeg syns den for en gangs skyld var ganske fin med en morsom logo.
Her er bildene fra den offisielle reklamen til ARRL.
Når jeg var i gang så måtte jeg selvsagt også få med meg ARRL sin GOTA pin, eller Get On The Air pin'en. Jeg syns at Get On The Air er et fint slogan, for det er jo nettopp det amatørradio dreier seg om! Skal man ha det morsomt med amatørradio, ja så se til å kom deg på lufta!
mandag 21. april 2008
Søndagstur i Lillomarka.
I går var jeg ute og gikk en liten søndagstur i Lillomarka. Det var et kjempeflott vær med steikende sol. Det var fremdeles is og snø på veiene, men inne i skogen var det snøfritt.
Det er fremdeles is på Grytetjernet.
En bro som har sett sine bedre dager.
Denne hytta ble benyttet av motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Hytta ligger godt skjult i terrenget helt oppunder et tre. Blant annet skal hytta ha blitt brukt av MILORG radiostasjonen KARI som hadde forbindelse med den norske stasjonen STURE i Sverige.
I hytta bodde det nå en amerikaner som het Gary, han hadde bodd i hytta siden januar i år og var velkjent med hyttas historie.
Her kan man bedre se treet som hytta står under.
Her kan man se hytta fra oversiden, med døren inn til hytta. Døren er knapt en meter høy, slik at man må bøye seg ordentlig ned når man skal gå inn i hytta.
Inngangspartiet til hytta, med ovnen til høyre.
Slik ser MILORG-hytta ut innvendig, hytta er ikke særlig stor, kun ca. 2,5 m x 2,5 m innvendig, akkurat stor nok til at to mann kan sove der.
Jeg hadde en lang prat med Gary der vi løste de fleste verdensproblemer og tenkte på hvordan det måtte ha vært å bo i hytta under krigen.
mandag 14. april 2008
KENWOOD RC-D710 Control Panel.
Endelig har jeg fått tak i et KENWOOD RC-D710 kontrollpanel til min KENWOOD TM-V71 2m og 70 cm transceiver, så nå er min TM-V71 blitt en TM-D710. Det er kjempegøy å endelig få full funksjonalitet på radioen, KENWOOD TM-D710 har nærmest uendelig med muligheter, den har innebgygget TNC i kontrollpanelet (RC-D710), og har crossband repeater, kan fjernstyres fra et annet KENWOOD håndapparatet, SkyCommand, APRS, Echolink og så videre. For APRS kan den gjøre alt man kan komme på, man kan sende meldinger, beacon, koble til en værstasjon, koble til GPS, den kan settes opp som digipeater med alle mulige typer konfigurasjoner. Ja i det hele tatt så er KENWOOD TM-D710 (eller TM-V71 pluss RC-D710 i mitt tilfelle) en meget fleksibel dual bander, faktisk den mest fleksible dual banderen som er på markedet i dag. Det eneste som den ikke har er D-STAR, men det burde være mulig å bruke den til D-STAR ved hjelp av ekstrautstyr når slikt en gang blir tilgjengelig.
Bildet ovenfor viser hvordan RC-D710 ser ut i mørke, som man ser så er alle knappene opplyst, funksjonene til knappene står i displayet.
fredag 11. april 2008
fredag 4. april 2008
ICOM IC-E92D 2 m/70 cm FM & D-STAR Transceiver.
Med min nye ICOM IC-E92D er jeg endelig blitt QRV på D-STAR. Jeg har ikke brydd meg om å anskaffe noen D-STAR transceiver tidligere, men nå får vi snart en D-STAR repeater her i Oslo, så da måtte jeg få meg en for å prøve D-STAR.
Jeg hentet min ICOM IC-E92D hos LAM Communications Ltd http://www.lamcommunications.net/, en hyggelig liten foretning i Barnsley i South Yorkshire. Jeg hadde på forhånd vært i kontakt med innehaveren av butikken, Lee Marsh, slik at han hadde holdt av en til meg.
ICOM IC-E92D en diger kladd, egentlig litt i største laget for et håndapparat syns jeg, men den er solid, og den er vanntett. GPS mikrofonen HM-175GPS er også en diger solid sak, men altfor stor syns jeg, den er på faktisk på størrelse med min Kenwood TH-F7E.
Belteklipset på håndapparatet er noe digert klossete greier i tykk solid plast, men ikke så bra som på Kenwood sine håndapparater. (Kenwood har brukt det samme klipset på alle sine håndapparater i mange år. Kenwood sitt belteklips er laget i fjærstål og er veldig enkelt og praktisk.)
Futteralet (ekstrautstyr) er for så vidt greit nok, men det er for stort i toppen, så det vil komme til å samle dritt der.
Antennen som følger med er helt standard. Antennekontakten er SMA, og som vanlig på ICOM er den litt for lang, slik at det kan være vanskelig å finne andre antenner som passer fint sammen med apparatet. Dualband antennen Hotline HL-H647S passer forresten kjempefint på ICOM IC-E92D. Vær oppmerksom på at det er lett å miste gummihetten til DATA/MIC/SP kontakten når man skifter antenne.
ICOM IC-E92D relativt lettbetjent, de meste elementære funksjonene klarer man fint å bruke uten å måtte lese bruksanvisningen først. På e-postlisten til IC-92 (http://groups.yahoo.com/group/icom_IC92AD/) er det kommet frem en del påstander om at det er helt umulig å programmere minnene på IC-92 manuelt, men disse påstandene er direkte feilaktige. Jeg programmerte greit inn alle repeaterkanalene uten å lese i bruksanvisningen. Det står også greit forklart hvordan man skal programmere minnene på IC-92 i bruksanvisningen. Men med 1300 minnekanaler vil jeg absolutt anbefale at man skaffer seg det originale programmeringsprogrammet RS-92. Ellers er minneoppdelingen litt rar, minnene er delt i to, slik at noen minner er dedikert kun til A båndet og de andre minnene kun til B båndet. Man har ikke tilgang til A minner fra B båndet og motsatt.
B båndet er forøvrig hovedbåndet.
Men når det er sagt så er det flust med minner, mye flere enn de fleste vil trenge, og man kan programmere minnene inn i banker fra A til Z, bankene kan navnlegges, f.eks. FLY, 2 HAM, 70 HAM etc. Man kan fritt linke sammen flere banker, f.eks. kan man linke sammen bank A, bank G og bank O.
ICOM IC-E92D scanner fenomenalt raskt til å være en radioamatørtransceiver, jeg har ikke telt hvor mange kanaler den scanner i minuttet.
Knappene er greie å treffe med fingrene, og man merker når de er trykket inn. Bakgrunnsbelysningen er fin, og all teksten står på de opplyste knappene.
D-STAR er standard, så man slipper å kjøpe noen ekstra modul.
Mikrofon/høytaler/GPS/data pluggen er ny, og blir sikkert ikke enkel å få tak i for de som ønsker å bruke radioen til f.eks. APRS. Heldigvis har ICOM en liten adapterledning med overganger til standard ICOM mikrofon/høytaler plugg. Jeg savner separate LED for som viser RX/TX status for hvert bånd. Noe annet jeg savner, er at det ikke går an å programmere inn navn på DTMF minnene, det syns jeg er veldig synd, for det gjør det mye enklere å linke via Echolink. Oppsettet på menyen er veldig bra, alt er i klar tekst, men den er likevel litt komplisert på grunn av nye utrykk som brukes i forbindelse med D-STAR, disse nye utrykkene må man bare lære seg, og da er det en smal sak å bruke denne radioen også på D-STAR. GPS’en i GPS mikrofonen HM-175GPS er litt treig i oppstarten (det tar gjerne en 2-3 minutter lengre enn min andre GPS mottakere), ellers fungerer den OK. Lyden i både HM-175GPS og IC-E92D er god.
Programmerings og kontrollprogrammet RS-92 er litt skuffende, men det letter selvsagt programmeringen av radioen. For eksempel ved import og eksport av frekvenser til CSV fil, så kan man kun importere eller eksportere 100 minner om gangen. Man kan ikke kopiere fra andre Windows programmer til RS-92. Man kan kopiere internt i RS-92, men kun et helt minne med alle dets innstillinger om gangen. Programmet er likevel ikke helt uten lyspunkter, f.eks. så liker jeg at det faktisk har mulighet for import og eksport av CSV filer , jeg liker også svært godt at man kan styre alle funksjoner på radioen direkte fra PC’en når man kjører programmet. Det eneste det ikke ser ut til at man kan kontrollere fra RS-92 er TX.
RS-92 er ganske dyrt, her burde ICOM mye å lære av KENWOOD som tilbyr programmerings software gratis fra sine hjemmesider.
En ting man skal være obs på er at man må notere seg ned serienummeret på CD’en før man installerer RS-92, da dette serienummeret kun står på CD’en.