Nå er vi alle kommet vel hjem etter Field Day’en. LA1FDG (LA Field Day Group) hadde i år Field Day på Store Urevatn (ca. 1200 m.o.h.) i Bykle kommune i Setesdal. Tilsammen var vi 12 personer oppe på fjellet i år, årets team var:
LA1DSA Jan Erik, Oslo
LA1GPA Bjørn, Nittedal
LA1GSA Thor-Ivar, Oslo
LA1ONA Inge, Kleppe
LA2VPA Egil, Finsland
LA2VSA Ivar, Bergen
LA2YSA Stian, Ågotnes
LA3QMA Kai, Bergen
LA3YNA Knut, Risør
LA8OKA Martin, Nittedal
LA8OSA Eivind, Kristiansand
Rekrutt Mathias, Tønsberg
Vi kjørte kontakter på følgende bånd: 160 m, 80 m, 60 m, 40 m, 20 m og 10 m, og på APRS på 2 m via ISS (Den internasjonale romstasjonen).
160 m stasjonen.
160 m stasjonen bestod av følgende:
YAESU FT-897D transceiver
LDG AT-897 autotuner
18 m høy vertikal med 9:1 balun og jordplan laget på stedet av LA1DSA Jan Erik og LA1GSA Thor-Ivar.
LA1DSA Jan Erik tester 160 m stasjonen og gleder seg til natten.
LA8OSA Eivind i full gang med å kjøre kontakter på 80 m.
80 m stasjonen bestod av følgende:
ICOM IC-706MKIIG transceiver
LDG AT-100Pro autotuner
Båndpassfilter
Halvbølgedipol
80 m antennen med deler av teltleiren i bakgrunnen.
Båndpassfiltre er essensielt når man kjører med så mange stasjoner samtidig.
60 m stasjonen bestod av følgende:
ICOM IC-7000 transceiver
Mobilpisk
LA1GPA Bjørn foran bilen sin som utgjorde shacken for 40 m stasjonen vår.
40 m stasjonen bestod av følgende:
Alinco DX-70 transceiver
Båndpassfilter
Halvbølgedipol
LA1GPA Bjørn koser seg med å kjøre kontakter på 40 m. Bakluken i Range Roveren gjorde tjeneste som bord i shacken.
Rekrutt Mathias er med på sin tredje Field Day med LA1FDG. Her kjører han en av sine mange kontakter på 20 m.
20 m stasjonen bestod av følgende:
ICOM IC-756ProII transceiver
Båndpassfilter
Superantennas 3 el. yagi ca. 11 m over bakken.
Masten min med 20 m beamen til LA1ONA Inge i toppen. Beamen kan legges sammen i en liten pose og konfigureres for flere bånd.
10 m stasjonen bestod av følgende:
Alinco DX-70 transceiver
2,7 m høy vertikal med jordplan laget på stedet av LA3YNA Knut.
Kenwood TM-D710 transceiver
Mobilpisk
Vi hadde selvsagt internett, det sørget denne antennen for.
Field Day er årets høydepunkt for meg og de fleste som deltar på LA1FDG sine Field Day’er. Vi har som regel våre Field Day’er i fjellområdet rundt Setesdalsheiene, Haukelifjell og Hardangervidda. Og i år falt altså valget på Store Urevatn i Bykle, årsaken var at vi var der i 2007, men den gang måtte vi avbryte Field Day’en like etter at vi hadde kommet i gang med sendingen fordi vi ble overrasket av et forferdelig uvær, vinden blåste i storm styrke og regndråpene føltes som om de kom fra en høytrykksspyler. Vi følte oss på ingen måte ferdige med Store Urevatn, og i år bestemte vi oss for å dra tilbake dit.
Været på årets Field Day var en slående kontrast til sist gang vi var her, vi hadde strålende sol fra skyfri himmel hele helgen og flere av oss ble faktisk litt solbrent. Temperaturen var også ganske hyggelig med opptil 16 grader midt på dagen, men det var litt småkaldt om natten med 2 minusgrader.
På både fredagskvelden og lørdagskvelden satt vi ute til over midnatt og grillet. Praten gikk livlig og vi koste oss skikkelig. Grillingen gikk nok utover antall kontakter, men det er viktig å dele erfaringer og gode historier. Det ble selvsagt mimret fra tidligere Field Day’er og fortalt anekdoter og historier om ting som hadde skjedd på tidligere Field Day’er. Den harde kjernen utvides fra år til år, og i tillegg klarer vi fremdeles å få med oss nye mennesker som styrker miljøet og humøret på Field Day’ene våre. Av årets deltakere var halvparten nye på LA1FDG’s Field Day, mens resten hadde vært med på en eller flere Field Day’er tidligere.
Årets beste DX var PT2ZXR Leif som vi kjørte på 20 m. Leif er en utflyttet danske som har bosatt seg i Brasil.
LA1DSA Jan Erik og LA1GSA Thor-Ivar la en stor innsats i å få LA1FDG på lufta på 160 m og klarte det med glans i god tid før mørket fall på og forholdene på båndet åpnet seg.
LA3YNA Knut fikk snusen i at det var forhold på 10 m, han prøvde seg først med en medbrakt vertikal som hadde ligget på bakken i mange år, det viste seg at den ikke hadde tålt oppholdet på bakken særlig godt og den virket rett og slett ikke. LA3YNA Knut lot seg ikke knekke av den grunn og ved hjelp av noe ledning og en fiskestang satte han sammen en kvartbølgevertikal som var surret fast til koakskabelen og kjørte 72 kontakter på 10 m.
Vår etter hvert faste rekrutt Mathias er blitt en habil radiooperatør, men så er det også tredje gang han er med LA1FDG på Field Day. Her har virkelig Tønsberggruppa en jobb å gjøre for å få gutten lisensiert til neste Field Day!
Moro var det også at LA8OSA Eivind tok turen opp, han hadde bare hatt lisensen i 2 måneder og ikke vært på lufta på HF før, men etter en kort introduksjon av LA1GPA Bjørn og meg satte han seg foran radioen og kjørte over halvparten av våre kontakter på 80 m! En prestasjon det står respekt av!
At det var lemenår i Setesdalsheiene fikk vi også merke, ikke minst LA3QMA Kai Gunter som hadde vært så uheldig å plassere teltet sitt midt på en av lemenenes mest trafikkerte motorveier, og fikk problemer med å sove om natten på grunn av all kravlingen på den andre siden av den tynne teltduken. Man sover ikke med munnen åpen under slike forhold!
LA2VSA Ivar hadde bestilt seg en ny ICOM IC-7000 fra 123Com i Stavanger og fikk ordnet det slik at han fikk den overrakt av LA1ONA Inge, og i løpet av en times tid var radioen montert i bilen og tilkoblet en mobilpisk, klar for å kjøre kontakter på 60 m.
Crossband repeateren var plassert i bilen til LA1ONA Inge og antennen var plassert i toppen av masten bak.
For å øke rekkevidden på innsjekksfrekvensen vår på 2 m satte LA1ONA Inge og LA1DSA Jan Erik opp en crossband repeater, dette hjalp på betydelig siden vi da kunne gå rundt i leiren med håndapparater og likevel være sikker på å ha best mulig rekkevidde på innsjekksfrekvensen.
Vi hadde også en APRS kontakt via ISS med LA4FPA Erling. LA2YSA Stians stod for denne prestasjonen med sin Kenwood TM-D710.
Det er helt fantastisk å kunne kombinere de to favoritthobbyene mine friluftsliv og amatørradio på denne måten som vi gjør på Field Day’ene til LA1FDG. Ikke minst når vi er så heldige med været som vi var i år, da er det bare fantastisk å være på fjellet!
View Larger Map
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar