Jeg har i lengre tid slitt med at APRS-parametrene blir overskrevet på min Kenwood RC-D710. Etterhvert har det vist seg at flere eiere av Kenwood TM-D710/RC-D710 sliter med akkurat samme problemet.
For ett par uker siden la OK1MX Milan ut en mulig løsning på problemet her. Han mente at problemet skyldes at EEPROM’en over tid blir slitt ut.
EEPROM’en som blir slitt ut er IC2 på displayenheten (Kontrollhodet RC-D710). IC2 er en EEPROM av typen Atmel AT25256A10TU27. Denne EEPROM er ganske vanskelig å få tak i, men jeg har byttet den ut med en Microchip 25LC256-I/ST som jeg bestilte fra Digi-Key i USA. Jeg fikk den nye EEPROM’en på døren bare 2,5 døgn etter at jeg bestilte, så det var kjapt levert.
Her kan man se EEPROM’en i skjemaet til TM-D710. Servicemanualen med skjema kan man laste ned fra Mods.dk.
Her har jeg markert IC2 med blått på printkortlayout’en.
EEPROM’en er pakket i en 8 pins TSSOP brikke. Størrelsen på brikken er 3 mm x 4,4 mm. Man skal derfor være stø på hånden når man skal lodde denne!
Her er IC2 på printkortet før jeg loddet den ut. For å lodde den ut legger man loddetinn på alle pinnene på den ene siden, vipper den så opp med en pinsett på den siden med loddetinn. Deretter gjentar man samme prosedyre på den andre siden. Man har da fått IC’en ca. 1-2 mm opp fra printet. Nå kan man legge pinsetten under IC’en og varme opp loddetinnet på begge sider, når loddetinnet er varmt er det bare å vippe vekk IC’en. La IC’en løsne av seg selv, ikke dra i den for da kan man ødelegge de tynne printbanene. Husk å bruke blyfritt loddetinn! Dette er viktig fordi IC’en er loddet fra fabrikken med blyfritt loddetinn, og det må ikke blandes med vanlig loddetinn. Loddetinnet fjernes fra printet med en loddelisse, og så renser man området med teknisk sprit. (Trøndere og hedmarkinger kan bruke hjemmebrent.)
Her er EEPROM’en IC2 fjernet fra printet.
Her er den nye EEPROM’en kommet på plass.
Når man setter på strømmen på TM-D710 vil man få opp følgende melding på display’et: “RESETTING”
Når displayet er resatt må man legge inn alle APRS parametrene på nytt, da de gamle settingene naturlig nok ligger i den gamle EEPROM’en.
Foreløpig ser det ut til at bytte av EEPROM’en har virket.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar