Jeg har lenge hatt lyst til å prøve windomen på hytta med full effekt etter forbedringen jeg gjorde på windomen tidligere i sommer og i dag fikk jeg endelig anledning til å gjøre nettopp det. Med 100 watt er det ingen problemer med RF innslag, i tillegg er SWR lavt og det er gode forhold. Radioen jeg bruker er en Kenwood TS-590.
lørdag 30. juli 2011
fredag 15. juli 2011
Elecraft CP1 Directional Coupler.
I kveld bygget jeg Elecraft CP1 Directional Coupler, det var en smal sak å bygge og tok derfor ikke lange tiden. Det som tok lengst tid var å vikle de to spolene.
Alle komponentene klar til bygging.
Spolene som måtte vikles.
Alle nyanskaffelsene samlet på ett brett. Med disse blir det enklere å feilsøke på radioutstyr.
torsdag 14. juli 2011
Elecraft AT1 Step Attenuator.
I går kveld bygget jeg ferdig min Elecraft AT1 Step Attenuator, det tok ikke lange tiden siden dette er ett veldig enkelt byggesett. Det består bare av 18 motstander, 6 brytere og 2 BNC-kontakter. Selv om byggesettet er enkelt er det veldig nyttig, brukt sammen med for eksempel Elecraft XG3 RF Signal Source kan jeg måle følsomheten til mottakere ganske nøyaktig ned til -148 dBm.
Byggesettet kommer i en pose med bruksanvisning, komponenter, kretskort og en ispinne.
Her er alle komponentene lagt ut klar til bygging.
Når man lodder på motstandene bruker man den medfølgende ispinnen for å sikre at motstandene får riktig avstand til kretskortet. Dette er viktig for at motstandene skal få nok kjøling når man kjører kraftige signaler gjennom dempeleddet.
Alle motstandene på plass.
Det ferdige dempeleddet kan man se øverst i denne posten.
onsdag 13. juli 2011
Elecraft XG3 RF Signal Source.
I dag kom endelig pakken fra Elecraft som jeg har ventet så lenge på, pakken tok bare ett par dager fra USA til Norge, og så har den ligget en evighet og ventet på fortolling på Gardermoen.
Pakken inneholdt en Elecraft XG3 RF-signalkilde. XG3 har 12 forprogrammerte frekvenser som man kan programmere fra PC og 4 signal nivåer (0 dBm, –33 dBm, –73 dBm og –107 dBm). XG3 kan programmeres til alle frekvenser mellom 1,5 MHz og 200 MHz, fra fabrikken er XG3 programmert med frekvenser for 160 m, 80 m, 60 m, 40 m, 30 m, 20 m, 17 m, 15 m, 12 m, 10 m, 6 m og 2 m. XG3 kan benyttes som RF-signalkilde opp til 1400 MHz ved å benytte de overharmoniske frekvensene. I tillegg har XG3 2 programmerbare frekvenssveip og kan programmeres til å være ett CW beacon eller ett RTTY beacon.
Jeg har lenge savnet en RF-signalkilde og Elecraft XG3 vil være nyttig når jeg driver med feilsøking og bygging av radioutstyr.
I samme pakken kom også ett Elecraft AT1 dempeledd. AT1 er ett enkelt byggesett som jeg skal sette sammen så snart jeg får tid.
Jeg fikk også en Elecraft CP1 directional coupler. CP1 er også ett enkelt byggesett, og når jeg har bygget den ferdig blir det enklere å se radiosignalene jeg sender ut på oscilloscopet mitt.
tirsdag 12. juli 2011
DX CENTURY CLUB.
I forrige uke kom endelig DXCC diplomet mitt i posten, det endelige beviset på at jeg har kjørt mer enn 100 land.
Dette diplomet er for alle modes, neste mål er å få ett DXCC diplom for Phone og ett for RTTY. På Phone har jeg allerede fått bekreftet nok kontakter, på RTTY har jeg kjørt nok land, men jeg mangler fremdeles å få bekreftet noen kontakter.
lørdag 9. juli 2011
KP3Z Puerto Rico.
I dag lå det ett QSL-kort fra KP3Z i Puerto Rico. Jeg hadde kontakt med KP3Z på 20 m med 5 watt og en windomantenne under WPX SSB Contesten den 26 mars i år.
onsdag 6. juli 2011
Gode forhold på 6 m i kveld.
Det var gode forhold på 6 m i kveld, dessverre kom jeg nok litt sent på lufta for forholdene hadde nok vart en stund da jeg satte meg ned foran radioen, men jeg klarte likevel å få kjørt 12 land. Den lengste distansen jeg klarte var med YO3DDZ i Romania. Han var i lokatoren KN34an og jeg i JP50ka, avstanden mellom oss var 1996 km.
tirsdag 5. juli 2011
2 m contest og mygg.
I dag skulle jeg og LA9OSA Frank prøve å kjøre 2 m contest fra Lillomarka, men på grunn av en forferdelig muggplage ble det til en heller kort affære, men vi klarte å få gjennomført noen QSO’er før vi rett og slett måtte se oss slått av myggen og trekke oss tilbake. Det lengste vi rakk var SK3PH i JP81hq, han var 362 km fra oss som var lokalisert i JP50ka.
Utstyret var ett lite spleiselag fra begge operatører, med 50 watt fra LA9OSA sin FT-857 og min 9 elements Vårgårda yagi. Vi hadde med batterier begge to, vi hadde nemlig tenkt å være der oppe en stund, men det var før vi viste hvor plagsom myggen kom til å bli.
På bildet ovenfor prøver LA9OSA Frank fortvilet å gjennomføre en QSO mens han blir angrepet av tusenvis av mygg.
Etter at QSO’en var gjennomført og kontakten logget var det bare for Frank å legge på sprang vekk fra myggen!
Etterhvert ble myggen så plagsom at vi bare måtte komme oss vekk derfra.
Det var utrolig moro å se at konseptet vår fungerte med en yagiantenne plassert på en topp i Lillomarka og at FT-857 fungerte tilfredstillende på batteridrift til at vi kunne kjøre med 50 watt fra 2 paralellkoblede 12 AH forseglede blybatterier. Utfra de vi hadde kontakt med fikk vi bestemt inntrykk av at vi gikk svært godt ut.
YV5ANF og YV5JBI Venezuela.
Da jeg kom hjem i dag låg det to konvolutter med QSL-kort i postkassen, det viste seg at begge kortene var fra Venezuela, henholdvis fra YV5ANF som jeg hadde en PSK-31 kontakt med på 20 m den 20 mars i år, og det andre kortet var fra YV5JBI som jeg hadde en RTTY kontakt med litt tidligere samme dagen. Det var tydeligvis gode forhold til Venezuela den dagen.
lørdag 2. juli 2011
Buddistick på hyttetaket.
Siden det var forhold på 10 m i dag satte jeg også opp Buddisticken min på hyttetaket. Jeg hadde litt flaks og klarte å avstemme Buddisticken slik at den hadde lavt SWR både på 12 m og på 10 m, noe som passet meg bra fordi det var gode forhold på 12 m også. Jeg er ganske sikker på at om jeg hadde prøvd å få Buddisticken til å gå på begge båndene, da hadde jeg aldri fått det til, men litt flaks skal man jo ha en gang i blant også!
QRV fra Tjøme.
Nå er jeg QRV fra Tjøme. Utstyret er som vanlig min ICOM IC-703 med MicroHAM USB Interface III, Heil Traveler headset og en dipolantenne hengt opp på 3 glassfiber fiskestenger.
Fin utsikt ut over skjærgården. Masten på bildet tilhører Tjøme Radio.