tirsdag 25. desember 2012

På lufta fra Kvam i Nord-Trøndelag.

DSC_1239

I jula er jeg på lufta fra mine foreldres småbruk på Kvam i Nord-Trøndelag. På Lillejulaften hang jeg opp en loopantenne mellom låven og tre trær. Loopen er 84 m lang og jeg bruker en hjemmelaget 4:1 strømbalun på den. 4:1 balunen laget jeg i fjor høst sammen med en 1:1 strømbalun som jeg bruker på ferie-QTH'et i Spania. Loopen kan brukes på 80 m, 40 m, 20 m, 15 m, 12 m og 10 m uten tuner.

DSC_1237

På bildet ovenfor kan man se fødepunktet på loopen med 4:1 strømbalunen.

DSC_1223

Høyt ned!

DSC_1224

God utsikt fra toppen av en bjørk hvor det ene hjørnet på loopen henger. På låven i bakgrunnen henger ett av de andre hjørnene, og ett hjørne henger i toppen av grantreet til høyre.

DSC_1226

Fra toppen av det ene grantreet og bort til bjørken.

DSC_1225

Denne gangen har jeg forsøkt meg på noe nytt, jeg har skrudd fast store kroker rett i treleggen og satt på trinser. Jeg er spent på om krokene holder seg i treet og om de bøyes.

DSC_1240

Resten av utstyret er ganske enkelt, det består bare av en PC, en strømforsyning, ett MicroHam USB Interface III, Heil Traveler Headset og en Elecraft KX3.

Loop_Gjøta_HF

SWR på loopantennen med 4:1 balun for hele HF-båndet.

Loop_Gjøta_80m

SWR på 80 m.

Loop_Gjøta_40m

SWR på 40 m.

Loop_Gjøta_20m

SWR på 20 m.

Loop_Gjøta_15m

SWR på 15 m.

Loop_Gjøta_12m

SWR på 12 m.

Loop_Gjøta_10m

SWR på 10 m.

onsdag 12. desember 2012

Tainan, Taiwan.

DSC_1200

Denne uken er jeg på jobb i Tainan på Taiwan. Her er det midtvinters og folk går rundt med store boblejakker selv om temperaturen er 25 grader og altså det samme som en fin norsk sommerdag! Bildet ovenfor viser utsikten fra hotellrommet i 16 etasje.

DSC_1198

På flyplasshotellet i Taipei ble jeg ønsket velkommen av denne digre Pandaen.

DSC_1199

På Taiwan tar mener man tydeligvis at BMW-kjøperne trenger grundig opplæring før de får sette seg bak rattet på en BMW.

DSC_1201

Siden sikkert 90 % av all julepynt er laget på Taiwan hadde de selvsagt ordnet med ett ordentlig juletre (i plast, selvsagt) i lobbyen på hotellet.

DSC_1202

Stemningsbilde fra en av gatene i Tainan.

DSC_1203

Slik fikk jeg tilbake klærne etter vask! Pent pakket inn i silke i en egen boks! Det danker glatt ut den hjemlige haugen som er hentet ut fra tørketrommelen.

DSC_1209

Tainan by night!

DSC_1211

Fjellene på Taiwan sett fra luften. Fjellene på Taiwain er ganske høye med flere fjelltopper høyere enn 3500 m.o.h. og med fjellet Yu Shan på 3952 m.o.h. som det høyeste fjellet.

DSC_1212

DSC_1213

DSC_1215

Etter at det Taiwanske luftforsvaret hadde akseptert flyet inviterte vår taiwanske samarbeidspartner Air Asia oss på fest.

lørdag 8. desember 2012

Bangkok, Thailand.

DSC_1196

Den thailandske kongen fylte 85 år på onsdag og dette ble behørig feiret på flyplassen i Bangkok.

DSC_1197

torsdag 6. desember 2012

QRV som YO/LA8OKA fra Bucuresti.

I dag tidlig klarte jeg endelig å komme meg på lufta som YO/LA8OKA fra hotellrommet her i Bucuresti. Det ble bare tid til en kort PSK-31 QSO på 20 m med R6FI før jeg måtte stikke avgårde på jobb, men jeg klarte ihvertfall å komme meg på lufta fra ett nytt DXCC-land. Jeg håper jeg får til å kjøre flere kontakter i ettermiddag.

Utstyret jeg kjører med er en Elecraft KX3 transceiver, MicroHam USB Interface III, og en halvbølgedipol for 20 m som henger ut av vinduet på hotellrommet.

onsdag 5. desember 2012

Bucuresti, Romania.

DSC_1166

Denne uken er jeg på jobb i Bucuresti i Romania. jeg skal være her til lørdag. Det har heldigvis blitt litt tid til å se på byen også, ikke bare flyplassen, slik det ofte blir når jeg er på jobbreiser.

DSC_1165

I sentrum av Bucuresti gikk jeg forbi Hotel Grivita, det såg ut som om det var hentet rett ut fra en skrekkfilm.

DSC_1164

Ikke overraskende, forskjellene mellom fattige og rike svært store her i Romania, noen steder ser man hus som er i en så dårlig forfattning at man ikke skjønner at det kan bo folk i de, men det gjør det, og ikke nok med at det bor folk i skurene, men de har jaggu nye biler også!! Jeg tror jeg ville prioritert litt annerledes.....

DSC_1175

Gamlebyen i Bucuresti er veldig hyggelig. Det foregår mye oppussing der nå, og de byggene som er ferdige er blitt veldig bra!

DSC_1176

DSC_1168

På bildet over kan man se litt av fjellene i Transylvania.

DSC_1177

Ett lite cockpitbilde hører selvsagt med.

lørdag 27. oktober 2012

CQ WW SSB DX Contest 2012.

PA270105

Denne helgen går årets største radioamatørkonkurranse av stabelen, nemlig CQ World Wide SSB DX Contest 2012. Jeg har benket meg ned ved ett eget bord i stuen som jeg har satt opp for anledningen.

Utstyret jeg bruker er en Kenwood TS-590 og ett MicroHAM MicroKEYER II USB Interface. Antennene jeg bruker er en Fritzel FD-4 windom og en S9 31” med en SGC SG-237 autotuner.

tirsdag 16. oktober 2012

Første plass WPX RTTY 40 m.

Da ble det endelig en første plass på meg også, ikke det at konkurransen var så hard, men det er en første plass likevel. :-) 1st Place Norway Low Power RTTY Single Operator 40 m World Wide RTTY WPX Contest

fredag 21. september 2012

Koffert til Elecraft KX3.

DSC_1026

Jeg fikk min Elecraft KX3 for ett par uker siden, den første tiden har jeg brukt for å gjøre meg kjent med transceiveren og alle dens funksjoner, men nå i det siste har jeg begynt å gjøre transceiveren klar til det bruket den opprinnelig var tenkt for, nemlig som en reiseradio som jeg kan ha med meg på tur.

Første skritt i klargjøringen var å lage en koffert som beskytter transceiveren. Elecraft KX3 har et stort og flott display med mye informasjon, men dette displayet er også sårbart overfor slag og spisse gjenstander. Tuninghjulet, kontrollknottene og BNC-kontakten er også svært utsatt, derfor gikk jeg til innkjøp av en solid plastkoffert på Clas Ohlson. Skummet i den kofferten er derimot ikke av allverdens kvalitet, derfor har jeg erstattet dette skummet med ett annet skum som er av en stivere type og som derfor bedre holder på formen. På det øverste bildet kan man se resultatet, jeg er ganske fornøyd.

Kofferten inneholder følgende:
Elecraft KF3 12 Watt HF/6 m transceiver
Elecraft MH3 mikrofon
MicroHAM USB Interface III
12 V/5 A strømforsyning
Interfacekabel
USB kabel
Strømforsyningskabel
230 VAC kabel
I/Q kabel

DSC_1028

Som man kan se på bildet over ble den nye radiokofferten betydelig mindre enn min gamle radiokoffert, vekten ble også redusert betydelig fra 8 kg til 3,5 kg. Den gamle kofferten min inneholder riktignok litt mer, blant annet ett par halvbølgedipoler for 40 m og 20 m og litt RG-174 koakskabel, men dette har jeg nå tenkt å legge opp i vesken til Buddistick'en siden jeg som regel tar med meg både den og dipolene. da får jeg full fleksibilitet med tanke på hva slags antenne jeg skal bruke.

Interfacekabler for Elecraft KX3 og MicroHAM USB Interface III.

DB15-EL-KX3_Cable

Fordi MicroHAM har besluttet at de ikke vil lage interface kabeler til Elecraft KX3 ble jeg nødt til å lage kabelen selv, etter å ha studert hvordan kabelen for Elecraft K2 var laget tegnet jeg kabelen ovenfor like etter at jeg hadde bestilt min KX3. Jeg kontaktet W4TV Joe og han mente at kabelen min ville virke. Ett par måneder etterpå la W4TV selv ut en kabel som er nesten identisk med min, men som har en feil på CW-nøklingen, tegningen til W4TV finner dere her:
http://www.microham-usa.com/Downloads/DB15-EL-KX3.pdf
Jeg var nå ganske sikker på at kabelen min ville virke, men jeg hadde ikke lyst til å bygge kabelen før jeg fikk transceiveren i hus, itilfelle jeg måtte gjøre noen justeringer på kabelen.

Nå som jeg endelig hadde fått min Elecraft KX3 var det bare å sette igang, resultatet ble som vist på bildet nedenfor.

P9210004

Jeg var naturlig nok spent når jeg koblet opp min Elecraft KX3 med interfacekabelen til mitt MicroHAM USB Interface III og konfigurerte microHAM USB Device Router, men når jeg startet opp Ham Radio Deluxe fungerte alt slik som det skulle uten problemer. etter litt justering av nivåene på lydkortet var jeg på lufta med min første QSO.

P9210007

Når man skal bruke Elecraft KX3 sammen med MicroHAM USB Interface III må man huske å konfigurere microfoninngangen på KX3 slik i menyen:
- MIC BIAS: OFF
- MIC BTN: PTT

Adapterkabel for Heil Traveler headset og Elecraft KX3.

HEIL_Traveler_EL-KX3_Cable

Jeg har ett Heil Traveler Headset som jeg har lyst til å bruke til min Elecraft KX3, men Heil lager ingen adapterkabler for KX3, ihvertfall ikke enda, derfor ble jeg nødt til å lage min egen adapterkabel. etter en del søking frem og tilbake på nettet fant jeg litt informasjon om hvordan Heil Traveler var koblet, men denne informasjonen var til dels litt motstridene, derfor begynte jeg å måle på adapterkabelen som jeg allerede har liggende for mine andre transceivere. Etter litt måling og sammenligning mellom målingene mine og det jeg fant på nettet tegnet jeg kabelen på tegningen ovenfor.

Slik ble kabelen når den var ferdig:

P9210002

Jeg var naturlignok spent når jeg koblet headsetet med den nye adapterkabelen til KX3 første gang, men alt virket på første forsøk. Ved hjelp av den innebygde monitorfunksjonen på KX3 kunne jeg lytte til meg selv, og jeg hørtes ut akkurat slik jeg pleier å gjøre på KX3.

P9210003

Når man skal bruke Elecraft KX3 sammen med Heil Traveler må man huske å konfigurere microfoninngangen på KX3 slik i menyen:
- MIC BIAS: ON
- MIC BTN: PTT

torsdag 6. september 2012

Elecraft KX3 og HDSDR.

DSC_1002

I kveld fikk jeg prøvd å koble I/Q utgangen på KX3 til lydkortet på PC'en og kjøre HDSDR, det fungerte aldeles utmerket. Jeg har satt opp HDSDR slik at jeg får ett spektrum på +/- 24 kHz. KX3 er koblet til PC'en via det medfølgende USB interfacet slik at frekvensen i HDSDR oppdateres når jeg tuner KX3.

onsdag 5. september 2012

Første QSO med min nye Elecraft KX3 er gjennomført!

DSC_1001

I kveld kjørte jeg min første kontakt med min nye Elecraft KX3. Første kontakt ble med den engelske "special event" stasjonen 2O12L på 40 m SSB med 10 watt inn i en FD-4 windomantenne.

tirsdag 4. september 2012

Elecraft KX3.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dag kom endelig pakken jeg har ventet på siden 15 august, vel egentlig har jeg ventet på pakken siden april, men den ble ikke sendt fra USA før 15 august på grunn av lang leveringstid.

DSC_0999

Jeg gledet meg naturligvis som en unge, men på grunn av andre nødvendige gjøremål fikk jeg ikke begynt på byggingen av KX3 før utpå kvelden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Byggesettet er veldig enkelt, det første man gjør er å finne frem fronten og så forbereder man den før man setter på kontrollkortet. det er ingenting som skal loddes, det eneste man gjør er å skru sammen radioen.

Radioen består av en front som kontrollkortet er festet til og en bakside hvor RF modulen er festet. På RF-modulen fester man også antennetuneren og det ekstra roofingfilteret, samt batteriholderne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På kontrollkortet sitter displayet og alle knappene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her er fronten nesten ferdig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her er fronten helt ferdig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her er RF-kortet montert på plass på baksiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Baksiden er ferdig med roofingfiltre, batteriholder og antennetuner på plass.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Baksiden av fronten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elecraft KX3 serienummer 1316 er ferdig og klar til å komme på luften.