torsdag 25. februar 2016

Forberedelser til CQ World Wide 160 m SSB Contest.


Shacken er klar.
I morgen begynner CQ World Wide 160 m SSB Contest og jeg er klar! Utstyret er min Elecraft K2 transceiver med KPA100 PA-trinn og KAT100 Autotuner. Jeg skal bruke mitt Heil Traveler Headset. Oppå radioen står ett MicroHAM USB Interface III som sørger for at PC'en og loggprogrammet kan lese frekvensen på transceiveren. Antennen er en foldet monopol med topplast som jeg har designet og bygget selv, selve drivelemententet er foldet og 9 m langt, topplasten er 2 x 30 m, og radialene er 4 x 31,5 m. Det hadde absolutt vært en fordel med flere radialer, men siden dette er en antenne som jeg kun setter opp for denne anledningen har jeg valgt å kutte ned litt her. Jeg har brukt en foldet monopol for å øke strålingsmotstanden og dermed redusere litt av tapet i den forkortede antennen.

Foldet monopol med topplast og 4 radialer for 160 m.


Toppen av den foldete monopolen.
Fødepunktet til den foldete monopolen.

Den foldete driveren liggende på bakken.

SWR på antennen simulert i Eznec+.


SWR målt på antennen etter justering. Jeg er veldig fornøyd med resultatet.

mandag 22. februar 2016

MiniVNA Tiny vektor nettverksanalysator.

MiniVNA Tiny
Flere har bedt meg om å skrive litt om MiniVNA Tiny. Dette er en vektor nettverksanalysator som dekker frekvensområdet fra 1 MHz til 3 GHz. Den dekker altså det meste vanlige radioamatører har bruk for. Den styres i fra enten PC, nettbrett eller mobiltelefon. Selve boksen er knøttliten, omtrent på størrelse med en stor fyrstikkeske.

Det mest brukte programmet for å styre MiniVNA Tiny er vna/J. vna/J er laget av DL2SBA Dietmar Krause og kan lastes ned gratis fra hans hjemmeside: http://vnaj.dl2sba.com/

vna/J
vna/J er forholdsvis enkelt i bruk og fungerer på alle maskiner som kan kjøre JAVA.

Et annet mye brukt program for å styre MiniVNA Tiny er Blue VNA laget av YO3GGX Dan Toma. Også dette programmet er gratis og kan lastes ned fra Google PLAY: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.yo3ggx.btvna&hl=no

Blue VNA
Også Blue VNA er enkelt i bruk og fungerer på alle maskiner som har Android.

Dere som har fulgt med på denne bloggen en stund vil helt sikker kjenne igjen skjermbildene fra vna/J og Blue VNA, da jeg bruker disse programmene ofte for å vise målinger jeg har gjort på antenner og lignende.

Pigtails.
Siden MiniVNA Tiny har to SMA-kontakter har jeg laget meg noen små pigtails som jeg bruker som overgang mellom SMA og andre vanlige kontakter, på bildet ovenfor kan dere se de jeg bruker mest. Jeg bruker pigtails i stedet for adaptere for at belastningen på SMA-kontaktene skal bli mindre.
 
MiniVNA Tiny med PL-259 (UHF-plugg) pigtail.
Kalibreringslaster, fra venstre; kortslutning, 50 ohm og til slutt en åpen last.
For å kunne gjøre gode målinger med MiniVNA Tiny er man avhengig av å kalibrere den, til dette bruker jeg ett sett med små kalibreringslaster som vist på bildet ovenfor.

Plastkoffert til oppbevaring av MiniVNA Tiny.

Når jeg ikke bruker MiniVNA Tiny oppbevarer jeg den i en liten plastkoffert som jeg har laget til den, der har jeg også plass til alle pigtailene, noen adaptere og USB-kabelen.

Innholdet i kofferten.
SWR målt på min FD-4 windomantenne med vna/J og MiniVNA Tiny.

SWR på 60 m målt på min forkortede dipol for 60 m.

SWR på 15 m målt på min forkortede dipol for 60 m.
En av fordelene med nettverksanalysatorer som MiniVNA Tiny er at man også kan måle mellom to porter, dette er for eksempel svært nyttig når man skal måle filtre.
Transmissionstapet målt på et båndpassfilter for 80 m.
Som man ser, gir filteret svært god dempning på 40 m.

lørdag 13. februar 2016

Boks til antenneanalysatoren.

Den nye antenneanalysatoren min trengte en boks slik at den er godt beskyttet, heldigvis hadde jeg en slik liggende som jeg kjøpte på Clas Ohlsson for en stund siden. Det viste seg at den passet perfekt til RigExpert AA-230 ZOOM.
Jeg hadde også noe skum liggende som jeg skar ut.

fredag 12. februar 2016

RigExpert AA-230 ZOOM antenneanalysator.

RigExpert AA-230 ZOOM antenneanalysator.


 Jeg har fått meg ny antenneanalysator, en RigExpert AA-230 ZOOM. Som navnet antyder dekker den frekvensområdet 100 kHz til 230 MHz. Dette er en avansert analysator med svært mange muligheter, men som likevel er enkel å bruke.

Min gamle MFJ-269 blir helt enorm ved siden av min nye AA-230 ZOOM.
Det er en betydelig oppgradering å gå fra min gamle MFJ-269 til AA-230 ZOOM, når det gjelder hva man kan måle med de, er ikke forskjellen så stor, faktisk kan man måle litt mer med MFJ-269 siden den også dekker 70 cm og i tillegg har en frekvensteller, men med skjermen til AA-230 ZOOM får man presentert måledataene på en bedre måte, særlig siden man kan få måledataene presentert som en graf. AA-230 ZOOM er også mye mer nøyaktig. En annen fordel med AA-230 ZOOM er at man kan lagre måleresultatene slik at man kan hente de frem igjen på et senere tidspunkt. Man kan også koble AA-230 ZOOM til PC'en og styre den fra programmet AntScope. AntScope kan man laste ned RigExperts hjemmesider.

Skjermbilde fra AA-230 ZOOM. Her blir det målt SWR på den forkortede 20 m dipolen min.

SWR grafen slik den vises i AntScope for den samme dipolen som ovenfor.

Ved å trykke på "DATA" knappen får man frem flere data for den aktuelle frekvensen som markøren er på.


SWR på FD-4 windomantennen min.

SWR slik det vises i AntScope.

I AntScope har man mulighet til å legge inn antennekabelen, slik at man kan fjerne påvirkningen fra den. Man legger bare inn type kabel og lengden. I mitt tilfelle har jeg 100 m med RG-213, som man ser på grafen ovenfor er påvirkningen fra kabelen betydelig.

Man kan også måle kabeltapet og få det vist som en graf, slik som dette.

En av de nyttige funksjonene til AA-230 ZOOM er reflektometeret, eller TDR (Time Domain Reflectometer) som det også kalles. I TDR modus er det enkelt å feilsøke på koakskabler. I eksemplet ovenfor er det ca. 12 m med RG-58 som er koblet i serie med ca. 3 m med RG-59. De første 12 metrene gir ingen refleksjoner, og så får man en liten refleksjon der hvor det er RG-59, og så en stor refleksjon der hvor kabelen slutter.
Ved å trykke på "DATA" knappen får man frem flere data der hvor markøren er plassert. I dette eksempelet ser man at impedansen på RG-59 kabelen er 74 ohm.
TDR slik det vises i AntScope.

fredag 5. februar 2016

SWR på den forkortede 20 m dipolen.





I kveld har jeg hengt opp den forkortede dipolen for 20 m som jeg laget tidligere i uken og fintunet den. Jeg hadde laget den 10 cm for lang i begge ender, og jeg endte opp med å måtte klippe av den 11 cm i hver ende for å få resonansen der jeg ville ha den.

SWR målt på den forkortede dipolen.
 
SWR beregnet av Eznec.
 
Som man ser er det en god overensstemmelse mellom SWR beregnet av Eznec og SWR målt på den ferdige dipolen. 


tirsdag 2. februar 2016

Forkortet dipol for 20 m.

I kveld har jeg laget meg en forkortet dipol for 20 m. Jeg har laget antennen for å bruke den som en demo-antenne i forbindelse med Oslogruppens antenneprosjekt som starter i morgen. I antenneprosjektet skal deltakerne bygge forkortede antenner for det båndet de ønsker.
Antennen jeg har bygd for 20 m er i halv størrelse i forhold til en halvbølgedipol og er forkortet med to spoler på ca. 9 uH hver. Antennens totale lengde er ca. 5 m og spolene er plassert på midten av hver halvdel.
Jeg har tenkt å bruke antennen når jeg reiser, jeg har derfor laget antennen ganske liten.
Har du lyst til å lage deg en slik antenne selv, kan du bruke kalkulatoren jeg har laget på hjemmesiden min: http://www.arcticpeak.com/antennapages/dipol_forkorttelsesspole.html
 
Spolene består av 21 viklinger på 32 mm plastrør.  
 
Senterisolatoren er laget av Watson.
Den er svært liten, men den har ikke noen balun. 
 
I stedet for endeisolatorer bruker jeg kabelsko for å holde vekten og størrelsen nede. 
 
Balunen består av en RG-58 koaks med 10 stk. ferrittdrossler.
For å gjøre balunen værbestandig har jeg kladd ferrittdrosslene med krympestrømpe.