tirsdag 30. oktober 2018

Feil på Diamond GSV3000 strømforsyning.

Diamond GSV3000 er trolig den mest benyttede strømforsyningen blant norske radioamatører, og det er ikke uten grunn, den er en av få lineære strømforsyninger som kan levere nok strøm til å drive en 100 watt transceiver, og den er lett å få tak i siden den blir solgt av alle radioamatørforhandlere med respekt for seg selv. Siden den er lineær støyer den lite og det er grunnen til at radioamatører foretrekker slike strømforsyninger fremfor switch mode strømforsyninger som ofte kan fungere som rene støysendere, spesielt de billige utgavene.

I forrige uke ble det oppdaget at en av Oslogruppens GSV3000 strømforsyninger hadde problemer med å holde spenningen når den ble belastet, ved liten belastning fungerte det fint, men straks man prøvde å sende knelte strømforsyningen.
Jeg tok derfor med meg strømforsyningen hjem, men feilsøkingen viste seg vanskelig all den tid alle målingene var OK, i hvert fall uten belastning.
På jobben fikk jeg derfor låne med meg hjem en HP 6060B elektronisk last, med den og oscilloskopet var det ikke vanskelig å påvise at det var noe alvorlig galt med strømforsyningen, med belastning over 2 A begynte den å få en kraftig rippel som bare økte med belastningen. Vanligvis er rippel ett tegn på at det kan være noe galt enten med likeretterbroen eller glattekondensatorene, de ble derfor koblet fra og målt, men både likeretterbroen og alle glattekondensatorene målte OK. Det neste jeg gjorde var å måle de 4 transistorene som regulerer spenningen, men de målte også OK. Det var altså ikke helt enkelt å finne ut hva som var feil, men etter litt grubling og testing fant jeg til slutt ut hva som var feil.
GSV3000 har en sekundær strømforsyning som gir strøm til kontrollkretsene som kontrollerer spenning og overbelastning.
Feilen var på glattekondensatoren til strømforsyningen til kontrollkretsen. Kondensatoren C30 var gåen.
Den er nå byttet ut med en ny kondensator fra eget plukklager og Oslogruppens GSV3000 er nå testet OK igjen med en last på 25 A.
Rippel på strømforsyningen før feilen ble rettet.
Diamond GSV3000 koblet opp for test.
Feilen viste seg å være kondensatoren C30 i sekundærstrømforsyningen.
Synderen.
Ny C30 (1000uF/25 VDC) på plass.
Testet ved 25 A.
Rippel på 100 mV ved 25 A belastning etter bytte av kondensatoren C30.

Ingen kommentarer: