I går kveld ble jeg endelig ferdig med å teste Elecraft KPA100 forsterkertrinnet.
Den første testen av KPA100 gikk dårlig og ved nærmere undersøkelse viste det seg at jeg i iveren etter å bli ferdig hadde montert en IC feil vei. IC'en ble loddet ut og montert riktig vei, men det viste seg at den desverre var blitt ødelagt. Ny IC ble bestilt fra ELFA og den kom i går. Etter å ha montert inn den nye IC'en ble forsterkertrinnet justert og testet på nytt, etterpå ble det montert inn i EC-2 kassen til KAT100 autotuneren. Det ferdige resultatet ble ganske bra!
Etter montering av KPA100 og KAT100 laget jeg noen nye kabler slik at den nye forsterker/tuner komboen fungerer sammen med Elecraft K2 transceiveren.
søndag 22. desember 2013
Ferdig med å sette sammen effektforsterkeren KPA100 og autotuneren KAT100.
mandag 16. desember 2013
Elecraft KPA100 100 W effektforsterkeren er ferdig!
I kveld ble jeg ferdig med KPA100 forsterkertrinnet. Jeg har ikke testet det enda, men det skal jeg gjøre i morgen, når forsterkeren er ferdig testet skal den installeres i toppen på kassen til Elecraft KAT100 autotuneren.
søndag 15. desember 2013
Alle spolene installert på KPA100.
I kveld har jeg viklet og installert alle spolene på mitt Elecraft KPA100 forsterkertrinn. En ganske tidkrevende jobb fordi det tar lang tid å vikle alle spolene, men det er viktig å ta seg god tid når man vikler slik at man får det riktig første gangen.
torsdag 12. desember 2013
Ferdig med første byggetrinn på Elecraft KPA100.
I kveld ble jeg ferdig med første byggetrinn og den første testen av KPA100.
Det er fremdeles mye som står igjen, men det begynner å ligne mer og mer på en forsterker. De fleste motstandene, kondensatorene og transistorene er nå på plass, i tillegg er mikroprosessoren og resten av de integrerte kretsene på plass.
Det som gjenstår er noen få kondensatorer, motstander, de store spolene og effekttransistorene.
onsdag 11. desember 2013
Byggingen av KPA100 fortsetter.
Det ble ikke tid til så mye bygging i kveld på grunn av at det var juleavslutning på LA4O Oslogruppen av NRRL, men litt ble det tid til. I kveld fikk jeg satt på plass alle reléene unntatt ett og en god del kondensatorer.
Begynt å bygge Elecraft KPA100 100 W forsterker.
I kveld startet jeg på byggingen av KPA100 forsterkertrinnet til min Elecraft K2. Forsterkertrinnet er en gave fra min kone. :-)
KPA100 forsterkeren gir ut 100 watt på min K2, noe som kan komme godt med av og til når forholdene ikke egner seg for QRP.
Forsterkertrinnet skal monteres inn i samme kasse som antennetuneren KAT100, slik at dette blir ett eksternt forsterkertrinn med innebygd autotuner.
På den måten beholder jeg K2 transceiveren som en QRP radio, men får muligheten til å koble til 100 watts forsterkeren ved behov.
tirsdag 10. desember 2013
Antennetuneren Elecraft KAT100 er ferdig!
I går kveld ble jeg ferdig med den nye antennetuneren KAT100 til min Elecraft K2.
KAT100 er ganske lik KAT2 som jeg allerede har installert i min K2, men den tåler 150 watt i stedet for 20 watt. I tillegg må KAT100 installeres i en egen boks og ikke inne i K2'en slik det blir gjort med KAT2.
KAT100 kan installeres i to forskjellige kasser, en lav kasse og en stor kasse. Jeg har valgt å installere KAT100 i den store kassen, for da får jeg plass til 100 watts forsterkeren KPA100 i samme kasse.
KPA100 skal egentlig installeres i kassen til K2'en, men jeg vil heller ha den i en egen kasse for da kan jeg beholde min Elecraft K2 som en QRP transceiver, og dersom jeg ønsker å kjøre 100 watt er det bare å koble på KPA100/KAT100 komboen.
Byggingen av KAT100 har vært veldig grei, det var ikke så mange komponenter, og komponentene er relativt store og lette å håndtere, i tillegg er det god plass på kretskortet.
Justeringen av antennetuneren var også veldig enkel, faktisk overraskende enkel! Det er bare snakk om å justere på en variabel kondensator og to variable motstander mens man sender en bærebølge gjennom tuneren og inn i en dummy load mens man leser av noen spenninger på et voltmeter.
mandag 9. desember 2013
Frontpanelet til KAT100 er ferdig.
Nå er frontpanelet til Elecraft KAT100 autotuneren ferdig. Det består stort sett bare av lysdioder og var ferdig på ett øyeblikk.
søndag 8. desember 2013
Hovedkortet til Elecraft KAT100 er ferdig.
I dag har jeg bygd ferdig hovedkortet til antennetuneren KAT100. Det er ikke så mange komponenter, men det er en del spoler som må vikles, og det tar litt tid.
Nå er det bare frontkortet igjen og så kan jeg gjøre den første testen.
Elecraft KAT100 automatisk antennetuner til Elecraft K2.
I kveld har jeg begynt å bygge på en gave fra kona, nemlig en KAT100 automatisk antennetuner til min Elecraft K2. Tuneren skal plasseres i en kasse sammen med KPA100, som er en 100 watts forsterker til K2 transceiveren.
Kassen matcher kassen til K2'en slik at dette kommer til å bli ett fint par.
I kveld har jeg montert alle kondensatorene på hovedkretskortet.
lørdag 7. desember 2013
Montering av Noise Blanker i Elecraft K2.
I kveld har jeg bygget og montert en ny modul i min Elecraft K2, nemlig en noise blanker modul.
En noise blanker klipper støypulser slik at støyen blir redusert. Det er veldig effektivt mot tenningsstøy, støy fra tordenvær og elektriske gjerder.
Montering av batteri i min Elecraft K2.
I dag har jeg installert batterikittet og batteriet i min Elecraft K2. Batterikittet er veldig enkelt, det består bare av en bryter, noen kontakter, en brakett for å holde batteriet, en diode og en motstand og selvsagt litt ledning. Batteriet er av det enkle slaget, det er et 12 V, 2,1 AH blybatteri. Fordelen med dette er at det er svært enkelt å lade, ulempen er at batteriet er stort og tungt.
Det gjorde seg med en bryter der, for tidligere var det bare ett stort hull.
Elecraft KX1 serienummer 2753 er nå helt ferdig!
I dag har jeg bygget og installert KXAT1 som er en antennetuner modul til Elecraft KX1. Med denne antennetuneren kan man nesten bruke hva som helst til antenne på KX1.
LA5XTA Erik's Elecraft KX1 serienummer 2753 er nå helt ferdig og har i tillegg til standardutgaven blitt utvidet med 30 m og 80 m og antennetuner. Resultatet er en svært portabel 4 watts CW transceiver for 80 m, 40 m, 30 m og 20 m med autotuner og interne batterier.
fredag 6. desember 2013
30 m og 80 m modul til Elecraft KX1.
I dag har jeg bygget KXB3080 og installert den i Elecraft KX1'en. KXB3080 er en 30 m og 80 m modul til KX1.
Modulen består av to små kretskort, det ene kretskortet er et lavpassfilter for senderen og det andre kretskortet er ett båndpassfilter for mottakeren.
Elecraft KX1 serienummer 2753 er ferdig!
I kveld ble jeg ferdig med å bygge og teste Elecraft KX1 serienummer 2753.
Mottakeren er veldig god og låter fint i hodetelefonene. Senderen har en utgangseffekt på 4,0 watt på 20 m og 40 m ved 13,2 volt.
Nå gjenstår det å bygge 30 m/80 m modulen og antennetuneren.
torsdag 5. desember 2013
Elecraft KX1 begynner å ta form.
Nå begynner det å ligne en transceiver!
All elektronikk er montert på plass, og hovedkortet er montert i topplokket, men det er fremdeles mye jobb igjen, bunnen med batteriholderne skal monteres og senderen skal justeres før den siste testen. Når jeg er ferdig med det må jeg skru transceiveren i fra hverandre igjen for å montere 30 m og 80 m modulen KXB3080 og antennetuneren KXAT1.
KXB3080 og KXAT1 har jeg ikke begynt å bygge enda.
onsdag 4. desember 2013
Andre byggetrinn på KX1 er ferdig.
Nå er jeg ferdig med andre byggetrinn.
Jeg er også ferdig med den andre testen. Denne testen er mer omfattende enn den første testen, først sjekker man om de to reléene fungerer, så sjekker man om lydforsterkeren virker og om sidetonen virker. Så sjekker man om S-meteret og det innebygde voltmeteret virker. Deretter er det en sjekk av den innebygde keyeren. Når man er ferdig med dette justerer man mottakeren for 20 m og 40 m. Til slutt er det en test av AGC'en.
tirsdag 3. desember 2013
Byggingen av KX1 fortsetter.
Etter at den første testen av KX1'en var unnagjort var det fremdeles litt igjen av kvelden derfor fortsatte jeg med å bygge litt til, dette er så langt jeg kom i kveld.
Strøm på KX1 for første gang.
Nå har jeg satt strøm på KX1 for første gang for å gjøre den første testen. Denne testen er en liten test for å teste spenningsregulatorene og mikroprosessoren. Testen gikk greit og alt fungerte slik det skulle.
Begynt å bygge en ny Elecraft KX1.
I går kveld begynte jeg å bygge en ny Elecraft KX1 for LA5XTA Erik.
Elecraft KX1 er ett byggesett på en CW (morse) transceiver for 20 m og 40 m. Denne KX1'en skal i tillegg utstyres med moduler for 30 m og 80 m og en antennetuner.
Elecraft KX1 er en av de hendigste transceiverene man kan få tak i til portabelt bruk, den er knøttliten, har 4 watts utgangseffekt, 2 bånd, men kan utvides til 4 bånd, interne batterier og altså mulighet for antennetuner.
På bildene nedenfor vises kretskortet og man kan se hvor langt jeg kom i går kveld.
mandag 2. desember 2013
Nytt tuninghjul til min Elecraft K2.
I dag har jeg pimpet K2'en min med ett nytt tuninghjul. Det originale tuninghjulet er veldig lett og man får en dårlig følelse når man bruker det, derfor har jeg bestilt et tuninghjul som er frest ut i et stykke metall. På tuninghjulet sitter det også en liten fingerfordypning, den er montert på ett kulelager for minst mulig friksjon.
Jeg syns resultatet ble bra, det er en helt annen opplevelse å tune K2'en nå, i tillegg ser den mye finere ut også.
tirsdag 12. november 2013
BNC til UHF adapterkabel for Elecraft KX3.
Antennekontakten på Elecraft KX3 sitter ganske utsatt til. Siden det er en BNC kontakt og koakskablene ofte har UHF plugger må jeg i tillegg ofte bruke ett BNC/UHF adapter og det gjør at belastningen på antennekontakten er enda mer utsatt.
For å redusere belastningen på antennekontakten har jeg i kveld laget en adapterkabel med en BNC plugg i den ene enden og en UHF hunkontakt i den andre.
Resultatet kan man se på bildene.
tirsdag 5. november 2013
Ny antenne for 10 m og 6 m.
I dag har jeg hengt opp en ny antenn foir 10 m og 6 m, det er en halvbølgedipol med traps.
På SWR-kurven for frekvensbåndet 25 MHz til 60 MHz kan man tydelig se dippene for 10 m og 6 m.
SWR for 10 m.
SWR for 6 m.
mandag 4. november 2013
ARRL Handbook 2014.
I dag har jeg vært på posten og hentet min utgave av THE ARRL HANDBOOK FOR RADIO COMMUNICATIONS 2014. Dette er en spesiell utgave for å feire 100 års jubileumet til ARRL, blant annet kunne man kjøpe en utgave hvor man kunne få inngravert sitt eget navn og kallesignal.
Jeg har fått serienummer 919 av denne utgaven.
lørdag 2. november 2013
På lufta fra Beitostølen.
Nå i helgen har vi tatt en liten tur til hytta på Beitostølen. Her har jeg en FD-4 windom hengende, slik at det bare var å koble min ELECRAFT K2 på koaksen og så var jeg på lufta. Å ha faste antenner opp på steder man besøker ofte gjør det mye enklere å komme seg på lufta når man er der.
I går kjøpte jeg en 6 m fiskestang på Biltema på Leira som jeg har hengt en kvartbølgevertikal for 20 m på, fiskestangen satte jeg bare ned i et einebærkjær og der står den greit. Antennen går som ett skudd, selv om den er montert på bakken og kun har 4 radialer.
På figuren ovenfor ser man SWR-kurven for 20 m vertikalen.
På figuren ovenfor ser man SWR-kurven for windomantennen. Antennen henger litt i sikk-sakk, derfor er SWR-kurven litt rar sammenlignet med kurven man vanligvis ser på windomantenner, men antennen fungerer likevel helt fint.